Total de visualitzacions de pàgina:

26 de des. 2011

POEMES DE FERNANDO PESSOA

PESSOA, Fernando. Poemes de Fernando Pessoa. [Poemas de Fernando Pessoa]. Trad. Joaquim Sala-Sanahuja. Barcelona: Quaderns Crema, 2002. ISBN 13: 978-84-7727-357-8







Sinopsi / Sinopse:
«Sigui com sigui, l’origen mental dels meus heterònims resideix en la meva tendència orgànica a la despersonalització i a la simulació.» Així explica Fernando Pessoa la gènesi dels seus heterònims, poetes inventats per l’autor —«coneguts inexistents»— emmarcats en un teixit literari específic i amb una biografia fictícia pròpia que els atorga autonomia personal i que alhora estableix entre ells una densa i irònica xarxa de relacions. L’edició que avui presentem del poeta ortònim —Fernando Pessoa— i dels tres heterònims —Alberto Caeiro, Álvaro de Campos i Ricardo Reis— va precedida de diferents textos en què els quatre personatges s’expliquen a si mateixos tot explicant els altres. El lector hi trobarà  una guia per endinsar-se a l’univers poètic—laberíntic i també diàfan—de Fernando Pessoa.

Sobre l’autor / Sobre o autor:
Fernando Pessoa (Lisboa, 1888 — 1935) és un dels escriptors més importants de la literatura portuguesa de tots els temps. La seva vida va ser discreta. Va estudiar a Sud-àfrica i hi va viure fins l’any 1905. Més endavant, es va traslladar a Lisboa, on es va dedicar al comerç, la traducció i el periodisme.

Juntament amb Mário de Sá-Carneiro i Almada Negreiros va crear Orpheu, una revista que afirmava el modernisme portuguès. Malgrat que es van esgotar tots els números de la revista, Orpheu va tenir mala crítica i la seva tasca literària no va ser valorada fins els anys quaranta.

Una de les característiques més remarcables de l’obra de Pessoa és la creació d’heterònims, escriptors ficticis amb personalitat i vida propia que, en alguns casos, dialoguen entre ells. Pessoa en va crear desenes, els més importants són Álvaro de Campos, Alberto Caeiro i Ricardo Reis.

La importància de Pessoa com a poeta ha estat comparada a la de Luís Vaz de Camões. El crític literari Harold Bloom el va considerar, al costat de Pablo Neruda, el poeta més representatiu del segle XX.

Més informació / Mais informações em:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.