Total de visualitzacions de pàgina:

26 de des. 2011

EL BANQUER ANARQUISTA

PESSOA, FernandoEl banquer anarquista. [O Banqueiro Anarquista]. Trad. Manuel Guerrero. Barcelona: Quaderns Crema, 2002. ISBN 13: 978-84-7727-366-0










Sinopsi / Sinopse:
El present relat, «faula dialèctica» —en paraules del mateix Pessoa— on un banquer anarquista per convicció construeix discursivament un pamflet irònic i incendiari contra la societat burgesa i la divinització dels diners, és un dels textos més populars i brillants de l'autor. Traduït a les més diverses llengües, continua sorprenent i fascinant els lectors per l'enginy paradoxal i el cinisme d'insuperable actualitat que traspuen els mots del cèlebre banquer.

«Hi ha, doncs, una cosa evident: En l'estat social present no és possible un grup d'homes, per ben intencionats que siguin, per preocupats que estiguin només a combatre les ficcions socials i treballar per la llibertat, que treballin junts sense que espontàniament creïn tirania entre si… sense destruir en la pràctica tot allò que volen en la teoria.»

Sobre l’autor / Sobre o autor:
Fernando Pessoa (Lisboa, 1888 — 1935) és un dels escriptors més importants de la literatura portuguesa de tots els temps. La seva vida va ser discreta. Va estudiar a Sud-àfrica i hi va viure fins l’any 1905. Més endavant, es va traslladar a Lisboa, on es va dedicar al comerç, la traducció i el periodisme.

Juntament amb Mário de Sá-Carneiro i Almada Negreiros va crear Orpheu, una revista que afirmava el modernisme portuguès. Malgrat que es van esgotar tots els números de la revista, Orpheu va tenir mala crítica i la seva tasca literària no va ser valorada fins els anys quaranta.

Una de les característiques més remarcables de l’obra de Pessoa és la creació d’heterònims, escriptors ficticis amb personalitat i vida propia que, en alguns casos, dialoguen entre ells. Pessoa en va crear desenes, els més importants són Álvaro de Campos, Alberto Caeiro i Ricardo Reis
.
La importància de Pessoa com a poeta ha estat comparada a la de Luís Vaz de Camões. El crític literari Harold Bloom el va considerar, al costat de Pablo Neruda, el poeta més representatiu del segle XX.

Més informació / Mais informações em:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.