Total de visualitzacions de pàgina:

26 de des. 2011

LLIBRE DEL DESASSOSSEC

PESSOA, Fernando. Llibre del desassossec. [O Livro do Desassosego]. Trad. Gabriel de la S.T. Sampol i Nicolau Dols. Barcelona: Quaderns Crema, 2002. ISBN 13: 978-84-7727-381-3



Sinopsi / Sinopse:
«Sigui com sigui, l’origen mental dels meus heterònims resideix en la meva tendència orgànica a la despersonalització i a la simulació.» Així explica Fernando Pessoa la gènesi dels seus heterònims, poetes inventats per l’autor —«coneguts inexistents»— emmarcats en un teixit literari específic i amb una biografia fictícia pròpia que els atorga autonomia personal i que alhora estableix entre ells una densa i irònica xarxa de relacions. L’edició que avui presentem del poeta ortònim —Fernando Pessoa— i dels tres heterònims —Alberto Caeiro, Álvaro de Campos i Ricardo Reis— va precedida de diferents textos en què els quatre personatges s’expliquen a si mateixos tot explicant els altres. El lector hi trobarà  una guia per endinsar-se a l’univers poètic —laberíntic i també diàfan— de Fernando Pessoa.

Sobre l’autor / Sobre o autor:
Fernando Pessoa (Lisboa, 1888 — 1935) és un dels escriptors més importants de la literatura portuguesa de tots els temps. La seva vida va ser discreta. Va estudiar a Sud-àfrica i hi va viure fins l’any 1905. Més endavant, es va traslladar a Lisboa, on es va dedicar al comerç, la traducció i el periodisme.

Juntament amb Mário de Sá-Carneiro i Almada Negreiros va crear Orpheu, una revista que afirmava el modernisme portuguès. Malgrat que es van esgotar tots els números de la revista, Orpheu va tenir mala crítica i la seva tasca literària no va ser valorada fins els anys quaranta.

Una de les característiques més remarcables de l’obra de Pessoa és la creació d’heterònims, escriptors ficticis amb personalitat i vida propia que, en alguns casos, dialoguen entre ells. Pessoa en va crear desenes, els més importants són Álvaro de Campos, Alberto Caeiro i Ricardo Reis.

La importància de Pessoa com a poeta ha estat comparada a la de Luís Vaz de Camões. El crític literari Harold Bloom el va considerar, al costat de Pablo Neruda, el poeta més representatiu del segle XX.

Heterònim Bernardo Soares
Autor del Livro do Desassossego, Bernardo Soares és l’heteronònim que manté trets més propers a Fernando Pessoa. Soares treballa d’ajudant de contable i d’oficinista als despatxos de la Baixa lisboeta. Els seus primers textos són fragments de la vida quotidiana. Pessoa els comença a escriure l’any 1914.

Més informació / Mais informações em:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.